
Shirley Kambel
Shirley Kambel werd geboren in Suriname, en kwam in 1973 als meisje van 10 naar Nederland.
Zij woonde in Arnhem met haar ouders, broer en zussen tot haar 21e. Voor liefde en werk vertrok zij naar Groningen, streek in 1998 neer in Zwolle, trouwde (met een andere liefde 🙂) en schonk het leven aan 2 kinderen. Zij is de trotse en verliefde ouder van Joya en Vincent, die beiden uitgevlogen zijn naar Tilburg en Rotterdam voor hun studie.
Shirley heeft jarenlang als secretaresse gewerkt bij de Gemeente Groningen. Haar ondernemende inborst lokte haar naar vele avonturen zoals, TV presentator bij OOG-TV, Shirley’s kindercafé voor jonge ouders met hun kleintjes, eigenaar van een vrouwen sportschool in Assendorp en Zumba instructeur, om er een paar op te noemen.
Honger naar kennis over haar wortels en willen begrijpen van de doorwerking van de koloniale erfenis in familiegeschiedenissen bracht haar op het pad waar ze nu bevlogen te werk gaat. Zo is zij actief als organisator van activiteiten die meer bewustwording brengen en historisch besef van het slavernijverleden doet toenemen vanuit de in 2020 opgerichte Stichting Comité 30 juni / 1 juli Zwolle.
Jaarlijks organiseren het Comité de herdenking van slachtoffers van de Trans-Atlantische slavernij en viering van de afschaffing daarvan op 1 juli: Keti Koti, Desenkadená, Verbroken Ketenen. Zo verzorgen zij door het hele jaar lezingen, muziek en danstheater, dialoogbijeenkomsten.
In 2023 start hun nieuw meerjarenproject genaamd ‘Ontketend’. Middels dialoogbijeenkomsten en participatief theater worden burgers en organisaties uitgenodigd voor transformatieve dialogen. Zij vinden het van groot belang om als samenleving kennis over ons cultureel erfgoed te hebben, verbinden met elkaar te ervaren, en ongemakkelijke gesprekken met respect te kunnen voeren tot bevordering van algehele participatie. Een Zwolle waarin iedereen zich nu én in de toekomst thuis voelt en ontwikkelt zoals men dat wenst.